Janpaul Mossink, arts voedingsgeneeskunde en medische acupunctuur

Janpaul Mossink, arts voedingsgeneeskunde en medische acupunctuur
Met meer dan 30 jaar ervaring in zijn professionele activiteit in zijn medisch centrum in Nederland heeft hij veel patiënten kunnen begeleiden met uiteenlopende chronische en vaak ook ernstige gezondheidsproblemen, zoals ziekten van het immuunsysteem. Zijn medische opleiding volgde hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen en zijn specialisatie-opleidingen in de acupunctuur bij de European University of Traditional Chinese Medicine (EUTCM) en de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV). Hij ontwikkelde de PERLA-behandelmethode met behulp van de VAS (Vasculair Autonoom Signaal) -polsdiagnose techniek om allergieën en intoleranties vast te stellen en deze vervolgens met acupunctuur specifiek te behandelen. Daarbij specialiseerde hij zich verder in de diagnose en behandeling van (chronische) virale en bacteriële infecties, in het bijzonder infecties overgebracht door teken, zoals chronische Lymeziekte (chronische Borrelia-bacterie infectie). Zijn drijfveer is het grondig zoeken naar onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen om op basis daarvan vervolgens het meest geschikte behandeltraject te volgen. Het is voor hem een uitdaging de patiënt optimaal te helpen juist als standaarddiagnostiek en -behandeling geen uitkomst meer bieden.
Naast de analytische reguliere geneeskundige benadering heeft hij zich toegelegd op de holistische Chinese geneeswijzen, waaronder de voedingsgeneeskunde. De Westerse visie is vooral gericht op controle van de ziekte. Bij de Oosterse zienswijze staat juist het creëren van gezondheid centraal door herstel van het natuurlijk evenwicht, zowel op lichamelijk als op psychisch, emotioneel niveau. Door beide benaderingen te combineren en het beste uit beide te halen kun je optimale resultaten behalen.

Naast zijn werk als arts-acupuncturist heeft hij vele jaren als docent cursussen voor collega-arts-acupuncturisten gegeven met een focus op allergieën, chronische en terugkerende infecties en spijsverteringsproblemen.

In juni 2020 was hij één van de eersten die een peer reviewed wetenschappelijk artikel publiceerde in de British Medical Journal, Nutrition, Prevention & Health over de sleutelrol van zink (Zn) in de preventie en behandeling van de ziekte COVID-19 (persbericht wetenschappelijke publicatie Zink en COVID-19). Gedurende de Covid-crisis werd suppletie van zink al snel door veel artsen wereldwijd opgenomen in effectief gebleken eerstelijns behandelprotocollen voor COVID-infecties.